0 oy
9 gösterim
tarafından halkla ilişkiler içerisinde

Sosyal ağ verilerini analiz etmek için kullanılan yazılım paketleri nelerdir?

1 Yanıt

0 oy
tarafından

Ağ verilerini toplandıktan sonra analiz etmek ve görselleştirmek için yazılımın kullanımına genel bir vurgu vardır. Bu amaç için bir dizi farklı yazılım paketi mevcuttur:

MAXQDA
MAXQDA, temellendirilmiş teori, literatür incelemeleri, keşif pazar araştırması, nitel metin analizleri ve karma yöntem yaklaşımları dâhil birçok nitel araştırma türü için kullanılmaktadır.
MAXQDA sistematik bir şekilde nitel testlerin değerlendirmesi ve yorumlamasına yardımcı olan bilgisayar tabanlı bir yazılım programıdır.  Markalar, sosyal medya platformlarında kendilerine yönelik araştırmalar için MAXQDA kullanabilir, duygu analizleri gerçekleştirebilir, müşteri ilişkileri sürecini yönetebilirler. MAXQDA nitel araştırma yöntemlerinde en çok kullanılan veri çözümleme yazılımıdır.

NODEXL
NodeXL aracı, Excel elektronik tablosuna grafik türü olarak eklenen “ağ grafiği” programıdır.
NodeXL, Excel kullanıcılarının ağ verileri içe aktarmasını, temizlemesini, analiz etmesini ve görselleştirmesini sağlamak için tasarlanmıştır. NodeXL aracılığıyla Twitter’dan veri çekilebilmekte ve bu veriler yine aynı programla analiz edilebilmektedir. Halkla ilişkiler profesyonelleri, bir işletme, bir kişi, bir etkinlik ya da olay hakkında Twitter’da gerçekleşen etkileşim düzeylerini elde ederek gerçekleştirilen faaliyetlerin iletişim başarısı hakkında bilgi edinebilirler. Ayrıca, bir konu ya da sorunun Twitter kullanıcıları tarafından nasıl değerlendirildiği, gündeme nasıl geldiği hakkında
fikir sahibi olunabilir.

R ANALİZİ
R, 1970’lerin sonunda Bell laboratuvarlarında geliştirilen S programının devamı niteliğinde olan ücretsiz, kod esaslı, açık kodlu ve çoğunlukla istatistiki analiz ve veri madenciliği alanında kullanılan bir programdır. R, açık kaynaklı ve ücretsiz olmasının yanı sıra çok derece esnek bir program olması sebebiyle her türlü alanda kullanılmakta, bu sayede farklı alanlardan on binlerce programcının kullandığı ve sürekli geliştirilen bir program hâline gelmiştir. Disiplinler arası etkileşim sayesinde bir disiplinde kullanılan yöntemler çok kolaylıkla diğer disiplinlere de aktarılabilmektedir.

Sosyal ağ analizleri ağlardaki etkileşimi ölçümlerken sosyal ağlarda markalar için önemli verilerin elde edilmesini de sağlamaktadır. Sosyal ağ analizleri halkla ilişkilerde kriz ve itibar yönetim süreçlerinde de etkin rol oynayabilir. Sosyal medya paylaşımları üzerinden veri setleri oluşturularak sosyal ağ analizleri gerçekleştirilmektedir. Twitter, Facebook gibi sosyal medya platformlarındaki veriler, analiz programları aracılığıyla çekilerek elde edilen sonuçlar değerlendirilebilmektedir. NodeXL, R analizi, Gephi, MAXQDA gibi programlar aracılığıyla sosyal medyadan veri çekerek bu verilerin analizi gerçekleştirilmektedir.

CevapSoru.com'a hoşgeldiniz. Burada soru sorabilir ve diğer kullanıcıların sorularını yanıtlayabilirsiniz.

İlgili sorular

0 oy
1 yanıt 13 gösterim
...