0 oy
8 gösterim
tarafından vergi planlamasi içerisinde

Belirli ürünlerin tüketimi caydırılmaya çalışılırken vergi yükü çok arttığında mükelleflerin alternatif ama illegal ürünlere yönelmesine ne ad verilmektedir?

1 Yanıt

0 oy
tarafından

Vergilendirmeye karşı tepkilerin kanun dışı yollara dönüşmesi aslında öngörülmektedir. Bu nedenle de örneğin vergi kaçakçılığı suçu hürriyeti bağlayıcı ceza gerektiren bir suç olarak Vergi Usul Kanunu’nun 359’uncu maddesinde düzenlenmiştir. Ancak devletin öngöremediği olgu, vergiyi ödememek adına farklı yolların tercih edilmeye başlanmasıdır. Örneğin, alkol tüketiminin azaltılması amaçlanarak yapılan bir değişikliğin bazı kişileri yüksek vergiler nedeniyle fiyatı oldukça artan alkollü içkileri temin için kaçakçılığa veya Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan üretim lisansı almaksızın kaçak içki üretimine yönlendirmesidir. Burada daha az vergi ödemek veya hiç ödememek için çeşitli belge sahteciliklerinden öte vergiden kaçınma görünümü ile birleşen “illegaliteyi doğuran olay”a dönüşüm mevcuttur.

Belirli ürünlerin tüketimi caydırılmaya çalışılırken vergi yükü çok arttığında mükelleflerin alternatif ama illegal ürünlere yönelmesini engellemek için vergilemenin optimum noktayı aşmamasına dikkat edilmelidir.

CevapSoru.com'a hoşgeldiniz. Burada soru sorabilir ve diğer kullanıcıların sorularını yanıtlayabilirsiniz.

İlgili sorular

...