0 oy
9 gösterim
tarafından web grafik tasarimi içerisinde

Erişilebilirlik standartları da göz önüne alınarak site hazırlama sürecinde nelere dikkat edilmelidir? 

1 Yanıt

0 oy
tarafından
  • Sayfa tasarımı: Tasarlanan sayfaların erişi- lebilir olması için Web siteleri tasarlanırken geçerli standart internet programlama kod- ları tercih edilmelidir.

  • Renklerin kullanımı: Web sitesindeki arka plan rengi ve yazı rengi arasında yüksek zıt- lık olmalıdır. Bu aşamada belirlenen hedef kitleye uygun renkler seçilmelidir. Örneğin, kırmızı ve yeşil renk kombinasyonları, renk körü kullanıcıların erişilebilirliğini engelle- yebileceği için tercih edilmemelidir.

  • Resim ve grafiklerin kullanımı: Ekran okuyucu araçlar ve yazılımlar, yazılı metin- leri görme engelli bireyler için seslendirile- bilirken bu işlemi resim, grafik ve video gibi nesnelerde gerçekleştirememektedir. Dola- yısıyla, kullanılan her görsel için açıklama metni eklemek gerekmektedir.

  • Ses kullanımı: İşitme engelli bireyler göz önüne alındığında, kullanılan ses ögeleri işitme engelli bireyler için görsel veya metin formatında sunulmalıdır.

  • Bağlantıların kullanımı: Bağlantıların kullanımında bağlantılara açıklama metni eklenmelidir. Bu sayede ekran okuyucula- rın bağlantının hedefini kullanıcıya iletmesi mümkün olacaktır.

    • Bilgi ve anket formlarının kullanımı: Bil- gi girilmesi beklenen her alanın açıklaması ve sorusunun aynı satırda verilmesi gerek- mektedir.

    • Pencere kontrollerinin kullanımı: Web sayfasında açılan pencereler (pop-up) ge- zinmeyi zorlaştırdığı için kullanımındankaçınılmalıdır. Açıldığında, yeni pencerede açılan sayfalar için kullanıcılara bilgi ve- rilmelidir. Sayfa yapısı standartlarına göre sayfalarda erişimi kolaylaştırmak için yatay kaydırma çubuğu kullanılmamalıdır.

    • İndirilen dokümanların kullanımı: İndi- rilen dokümanların kullanılmasında, Web sitesinde bilgisayara indirilerek görüntüle- nebilecek içerikler mümkün olduğunca bu- lunmamalıdır. Tüm bilgiler site içinde su- nulmalıdır. Sitede indirilerek kullanılacak bir doküman kullanılmışsa, bu dokümanın açılması için gerekli program ve erişilebilir- lik bilgisi, nasıl ulaşılabileceği de kullanıcı- ya aktarılmalıdır.

CevapSoru.com'a hoşgeldiniz. Burada soru sorabilir ve diğer kullanıcıların sorularını yanıtlayabilirsiniz.

İlgili sorular

...