0 oy
11 gösterim
tarafından sporcu sağliği ve egzersiz içerisinde

Kas doku tipleri, özellikleri, fonksiyonu ve vücuttaki yerleri nelerdir?

1 Yanıt

0 oy
tarafından

İskelet kası: Uzun silindirik lif, çizgili, çok sayıda periferik yerleşimli çekirdek.

İstemli hareket, ısı üretir, organları korur. Kemiklerin etrafında ve ağız ve boşaltım gibi vücuda giriş noktalarının çevresine bağlı kaslar.

 

İskelet kası, tendonlar aracılığı ile kemiğe bağlanır ve kas kasılması sonucunda vücudun hareketi, yüz ifadeleri, vücudun duruşu ve vücudun farklı istemli hareketleri gerçekleştirilir. Vücut kütlesinin %40’ı iskelet kasından meydana gelmektedir. Ayrıca iskelet kası, kasılma sonucunda bir yan ürün olarak ısı üretmektedir. Üretilen bu ısı ise vücudun termal iç dengesini korumak için kullanılır. Örneğin, vücudun titremesi, kişinin sıcaklığı normal vücut sıcaklığından daha az algılaması sonucu bir tepki olarak iskelet kaslarının istemsiz bir şekilde kasılmasıdır

 

Kalp kası: Kısa, dallı, çizgili, tek merkezi çekirdek. Kan pompalama. Kalp.

 

Kalp kası, kalp duvarlarını meydana getirir. Kalp kası hücreleri yani kardiyomiyositler de mikroskop altında çizgili şekilde görülürler. Kalp kası çizgili olmasına karşın, otonom sinir sisteminin kontrolü altındadır ve doğuştan otomatik çalışır. Bu yüzden özel bir kastır. Her kas hücresi sitoplazma ile çevrili, bir veya daha fazla çekirdek içeren uzun kas hücrelerinden oluşur. Çekirdek kalp kası ve düz kas liflerinde, hücrenin merkezinde yer alır. Herhangi bir dış uyaran olmadan kendi iç ritimleri ile kasılmaları kardiyomiyositlerin en temel özelliğidir. İstemsiz olarak kasılan kalp kası bütün vücuda kanın pompalanmasını sağlar.

 

Düz kas: Kısa, iğ şeklinde, belirgin çizgi yok, her lifte tek çekirdek. İstemsiz hareket, besinleri hareket ettirir, solunumun istemsiz kontrolü, salgıları hareket ettirir, damarlardaki kan akışını kasılma yoluyla düzenler. Ana organların ve geçit yollarının duvarları.

 

Düz kas dokusu, iç organlardaki istemsiz hareketlerinden sorumludur. Sindirim sistemi, üreme sistemi, boşaltım sistemi, solunum sistemi ve damarların kasılma özelliğini meydana getirirler. Her hücre tek çekirdekli ve görünür çizgileri olmayan iğ şeklindedir. Düz kas, hızlıdan ziyade, yavaş ve uzun süreli bir kasılmanın gerekli olduğu yerlerde bulunur. Düz kas hücreleri, belli bir kasılma durumunda uzun süre kalabilirler.

CevapSoru.com'a hoşgeldiniz. Burada soru sorabilir ve diğer kullanıcıların sorularını yanıtlayabilirsiniz.

İlgili sorular

...