0 oy
10 gösterim
tarafından elektrik enerjisi üretimi içerisinde

Rüzgar türbinleri büyüklüklerine göre kaça ayrılır?

1 Yanıt

0 oy
tarafından

Rüzgâr türbinlerini elektrik enerjisi üretme kapasitelerine göre küçük veya büyük ölçekli olmak üzere iki ayrı sınıfta incelemek mümkündür. Kullanılma alanları da kapasitelerine bağlı olarak farklılık gösterir.
Küçük ya da ev-çiftlik ölçekli bir rüzgâr türbininden en fazla 100 kW’ güç elde edilir. Bu tip rüzgâr sistemleri bir evin veya çiftliğin elektrik ihtiyacını karşılamak için uygundur. Tipik bir küçük rüzgâr sisteminin maliyeti çıkış gücüne göre 1.000$ ile 30.000$ arasında değişmektedir. Elektrik ağına bağlı sistemlerde, iki yönlü elektrik sayacı kullanılarak hem ihtiyaç fazlası elektrik sisteme verilir hem de rüzgâr esmediği zamanki ihtiyaç duyulan elektrik sistemden temin edilir. Fakat kırsal kesimlerde, diğer bir deyişle elektrik ağının olmadığı bölgelerde fazla elektriğin depo edilerek ihtiyaç anında kullanılabilmesi sağlanmalıdır. Bunun için arabalarda kullanılan aküye benzer bir pil destek sistemi kullanılabilir.

Ticari ölçekli rüzgâr türbini sistemleri en az 100 kW gücündeki sistemlerdir. Nominal gücü 1.000 kW’ın üzerinde olan sistemlere ise büyük ölçekli rüzgâr türbini sistemleri denir. Rüzgâr çiftlikleri adı verilen büyük türbinlerin bir arada, grup halinde bulunmaları ile 175.000 nüfuslu bir kasabanın elektrik ihtiyacı kolaylıkla karşılanabilir. Böyle bir çiftliğin kurulum maliyeti 200 milyon $ civarındadır. Fakat rüzgâr potansiyeli genellikle kırsal kesimlerde yüksek olduğundan, elektriğin kırsal kesimlerden şehirlere taşınması gerekir.

CevapSoru.com'a hoşgeldiniz. Burada soru sorabilir ve diğer kullanıcıların sorularını yanıtlayabilirsiniz.

İlgili sorular

...