0 oy
13 gösterim
tarafından isitma havalandirma ve klima sistemlerinde enerji ekonomisi içerisinde

Ekonomi paneli ile kazan kontrolünde sağlanan bazı özellikler nelerdir?

1 Yanıt

0 oy
tarafından

Ekonomi paneli ile kazan kontrolünde sağlanan bazı özellikler aşağıda sıralanmıştır:

  • Dış hava ve/veya iç ortam sıcaklığına göre ısıtma sistemine giren suyun sıcaklığı otomatik olarak ayarlanmaktadır.
  • Dış ortamın gün boyunca değişen sıcaklık değerleri ile iç ortamdaki sıcaklık değerleri otomatik olarak kaydedilir. Bu değerler dikkate alınarak iç ortam ve dış havaya en uygun olan çalışma eğrisi ortaya çıkartılır.
  • Dış hava ve iç ortam sıcaklıkları sürekli olarak izlenerek ısıtma sistemine giden su sıcaklığı sürekli olarak kontrol edilir. Bununla birlikte boylerde istenen sıcaklıktan suyun hazırlanmasını da kontrol eder.
  • Isıtma sistemi, günlük ve haftalık olarak programlanabilir. Haftanın her günü için ve günün farklı bölümleri için farklı ısıtma sıcaklıkları programlanabilir. Benzer şekilde kullanım sıcak suyu için de günlük ve haftalık olarak programlar yapılabilir. Kullanıcı herhangi bir program yapmasa bile fabrika yazılımın içine standart bir program yüklemiş olup, sistem bu programa göre de etkin bir şekilde çalışabilmektedir. Oda sıcaklığı sürekli kontrol edilerek farklı zamanlarda (gece, gündüz gibi), farklı sıcaklıklar tanımlanabilir.
  • Yaz kış çalışma konumları otomatik olarak belirlenmektedir. Don tehlikesine karşı sistemde koruma mekanizması bulunmaktadır. Kullanıcı evde olmasa bile tesisattaki su sıcaklığı +1°C’ye düştüğünde sirkülasyon pompası otomatik olarak çalışır ve tesisat donmaya karşı korunmuş olur. Isıtma veya sıcak su hazırlamada baca gazında yoğuşma riski olmayacak önlemler alınır. Isıtma sisteminin 14 saatten fazla çalıştırılmadığı dönemlerde, kullanılmayan pompaların sıkışma riskini ortadan kaldırmak amacıyla pompalar otomatik olarak günde bir kez 20-25 saniye kadar çalıştırılır. Bu sırada karışım vanaları da geçici olarak açılır.
  • Kazan suyunun sıcaklığı alt ve üst limit değerleriyle sınırlandırılabilmektedir. Brülörün sık sık devreye girmesinin ve sistem veriminin düşmesinin önüne geçilecek önlemler alınmıştır.
  • Lejyoner hastalığından korunmak ve sistemde bakteri oluşumunu önlemek için boylerde bulunan kullanım suyu haftada bir kez veya haftanın her günü belirlenen bir zamanda, belirli bir süreyle 65°C-75°C’lerde tutulur. Bu sıcaklık değeri istendiğinde değiştirilebilmekle birlikte kullanım suyu sisteminde bakterilerin yok edilmesi için bu sıcaklık önerilmektedir.
  • Elektrik kesintileri ortaya çıktığında kontrol ünitesindeki veriler yok olmaz ve kaydedildiği gibi kalır. Arzu edildiği takdirde, cihaz içindeki program bozulmaksızın, program dışı olarak o güne mahsus ısıtma ve kullanım suyu hazırlanabilir. Yapılan işlemler ve ölçülen tüm sıcaklık değerleri ekrandan takip edilebilir.
  • Ekonomi panelleri ısıtma sistemine güneş enerji paneli ile birlikte çalışma olanağı verebilmektedir. Ayrıca kaskad çalışmaya da uygun olarak hazırlanmıştır. Bu amaçla kaskad çalışma için 5 adedi doğrudan, 10 adedi karışımlı olmak üzere 15 adet ısıtma devresi planlanabilir. Bununla birlikte 5 adet boyler devresi, 5 adet iki kademeli kazan veya 10 adet tek kademeli devre kontrol edilebilir. Mevcut kontrol panelleri kaskad kullanımı durumunda genleşme kabı, vana gibi tesisat elemanlarını da kontrol edebilir.
  • Ekonomi panelinde bulunan hata menüsü ile sistemde oluşan arızalar kullanıcıya bildirilir. Elektrikli su ısıtıcısı ve alarm rölesi kontrol edilebilir. Ekonomi paneli 8 farklı kontrol modu ile ihtiyaca uygun olarak çalışabilmektedir. Ekonomi paneli kontrol ünitesi dışında sistem, manuel olarak da çalıştırılabilecek donanıma sahiptir.
CevapSoru.com'a hoşgeldiniz. Burada soru sorabilir ve diğer kullanıcıların sorularını yanıtlayabilirsiniz.

İlgili sorular

...